australien

ett försök te känsla.

Publicerad 2013-12-05 10:08:00 i Allmänt

Efter ett par klick på backspace-tangenten gör jag nu ett nytt försök att på bästa sätt beskriva vad jag varit med om det sista. Inte bara fakta denna gång utan ett försök till mer känsla i det hela. En aning svårt att hitta de rätta orden som skildrar dessa 2 intensiva veckor men jag ger det ett försök. 

Harvest alltså. Skördesäsongen som jag aldrig någonsin kommer glömma i mitt kära lilla liv. Dessa timmar vi alla slitit för att få in vetet i tryggt förvar har uppkommit till 16-19 h/dag sedan den 22:e november. Idag, 15 dagar senare, börjar vi se ett slut på de tusentals hektar vi har haft att skörda och känslan som infunnit sig i kroppen är obeskrivligt god.

 
Man har alltid sina förväntningar på saker man tar sig för och man försöker lista ut hur allt kommer att bli. Analysera mera är just ett av mina motton i livet. Dock har det visat sig att mina tankar inte varit i närheten av verkligheten. Det hårda arbetet och antal vakna timmar visade sig vara dubbelt så mycket mer och att få pressa kroppen på detta sätt var sannerligen en ny men rolig utmaning. Jäklar va timmar man kan sitta och stirra på en front om man bara vill! 
 
 
Vädret har visat sig från sin bästa sida och vi har därför sluppit att stanna och stoppa alltihop på grund av vår värsta fiende - regn. Att få hjärnan att reagera snabbt nog och att hålla ögonlocken uppe och inte kisa mot den starka solen var svårigheterna mellan varven. Solglasögon är kanske nått ja.
 
Själva körningen gick jättebra och inga större incidenter skedde. En Icecoffee var räddaren i nöden flertalet gånger och radiovolymen rattades upp ett par hack någon gång där på eftermiddagen när solen gassade på rutorna.
 
Dallas dotter tog sig ett strög i tröskan.
 
Vi hade några mindre reparationer på maskinerna som behövdes göras men inga längre stopp. Kändes som vi fick in ett bra flyt genom alltihop och man lärde sig hur var och en fungerade ju längre tiden gick, vilket också underlättade i arbetet. Som i vilket annat jobb som helst.
 
Det var roligt att få prova på att köra alla maskinerna, både tröskan och traktorn med uppsamlarvagn och man får ju mer sammanhang på det hela om man ser det från olika sidor. Det fanns ingen skillnad eller begränsning vad gällande arbetet i kvinna/man-synvinkel. Uppskattas. 
 
Vår Motherbin som jag fyllt upp te bredden! 
En bit av en staketstolpe letade sig fram till däcket och punkterade alltihop.
 
Det har bjudits på fantastiskt god mat lagad av Kim och Fiona och jag kan nästan säga att jag aldrig uppskattat hemlagad varm mat och en kall dryck lika mycket som under denna tid. Åh vad gött det ÄR !

Nog för att det var många arbetstimmar men antal skratt per dag överstiger denna siffra lätt. Att få asgarva efter ett kasst skämt i den brusiga radion gav kroppen ny energi och det är ett minne jag kommer bevara. När 5 trötta, sketiga och sletna maskinförare försöker roa och tracka varandra över en com-radio. På engelska. Med en svensk som febrilt försöker hänga med i svängarna och kanske till och med att svara något som förhoppningsvis handlar om samma sak.

 
Ett scenario under veckan:

När man vaknar efter 5 h sömn och 19 h arbete och inser att man inte har några pengar kvar på mobilen. När man ringer fyra samtal till olika personer för att mötas av samma röst ”sorry, your credit is too low” men man fortsätter att klicka på ringupp-knappen, i hopp om att någon ändå ska svara långt där borta eller att kortet plötsligt laddats bara sådär. När man inser vad den automatiska rösten i andra änden av luren faktiskt säger och man känner hur man vill börja gråta av uppgivenhet. När det inte kommer en enda tår utan man är för trött för att gråta och man säger till sig själv ”nu får du fan skärpa te dej” (eller som min far skulle sagt; uppför dej normalt!). När man kastar telefonen i passagerarsätet, kniper ihop munnen och ger sig ut till gärdet.

När man efter halva vägen ut till gärdet inser att man är påväg till helt fel gärde och vars gärde areal vi redan bockat av. När man gör en lite för snäv u-sväng och rattar åt andra väderstrecket i hopp om att komma till rätt gärde. När man sedan efter 1 timmes försening kommer fram till det rätta gärdet och möts av arbetskompisar som flinar åt hur svarta ens ögon är och det står i pannan på dem att dom är på jävulshumör.

När man ganska spretigt spatserar ut till tröskan över stubben med lunchboxen i ena näven och den fortfarande icke fungerande mobilen i andra. När man tragglar sig upp i hytten, fortfarande med munnen ihopknipt och startar tröskan, reglerar GPS:en och har en ny 17 timmars arbetsdag framför sig. När man slutligen intar frukostmackan, blickar ut över vidderna, möter solen och känner att den där ihopknipna munnen övergår till ett leende. Då mina vänner, då känner man att man lever. Och vilken go känsla det är trots allt.

 
Tack mina kära arbetskamrater för alla dessa roliga timmar på åkern! Vilket jobb vi gjort. En erfarenhet jag aldrig kommer glömma och som jag är så glad att få ha upplevt.

Vi har visserligen ett par hundra hektar kvar att tröska men det vi gjort hittills är mer är bra.

Ser fram emot att träffas över en go kall dryck här framöver. Då gärna utan täckta av olja och bös från topp te tå.

Kommentarer

Postat av: Pappa

Publicerad 2013-12-05 19:52:55

Med vilken inlevelse du beskriver alla dessa långa arbetsdygn, intryck och känslor..riktigt känner att man är med i vardagen, kraam Sarah

Postat av: wernald

Publicerad 2013-12-06 13:40:26

dedär min vän, de e helt makalöst! kan inte bärga mig tills ja kommer ner dit å vi rockar skjortan å de gamla gubbarna ;) haha ^^ perfekt fredags läsning! å ja kände igen de där med timmarna, man vaknar sleten så man vet inte vad man heter men sen när solen tittar upp över åkern(i mitt fall skogen) så kan man ändå hitta tjusningen med det! keep on the good work !

Postat av: Agnnetha

Publicerad 2013-12-08 22:43:55

Vilken beskrivning! Vilket slit! Vilka känslor du beskriver! Och så detta :"den ihopknipna munnen övergår till ett leende!"Det är poesi!
Kram från Agnetha

Kommentera inlägget här
Publiceras ej
Min profilbild

Sara

på rundresa i Australien för andra gången.

Senaste inläggen

Arkiv