australien

En dag på fältet

Publicerad 2013-11-28 22:37:36 i Allmänt

Gasen i bött! Ungefär så skulle jag beskriva de senaste dagarna. Vår raps är nu tröskad och klar sedan någon vecka tillbaka och vi har övergått till vetet. Det fina guldgula vetet. Har ett par tusen hektar att beta av även här och vi har i skrivandets stund kommit halvvägs. Vetet tröskar vi på stående rot och vi har bytt ut den korta pick-up fronten till 40 ft och 36 ft. Samma som windrowern hade förut.
 
 
Vår harvest-crew för 2013 består för närvarande av Rod, Dallas (heltidsanställd), Dougal, Matt, Sharpy, Sharpys rara 74-åriga far och så jag. Och alla runt omkring som hjälper till med matlagning och annat som behöver göras. Ett gött gäng detta. Det blir mycket prat och organisering över com-radion som finns installerade i alla maskiner och lastbilar. Mycket som ska stämma samtidigt för att tröskorna alltid ska vara i rullning. ”We don’t make any money by stopping or turning” var det en vis man som sa första dan.
 
 
Dessa två gröna monstermaskiner behandlas med full respekt av alla, svårt att beskriva men när tröskorna rullar in på gärdet är det som att allt handlar om dem. Deras dagsform huruvida de är servade, rengjorda och tankade avgör hela trösket. Har aldrig varit med om dess like. 
 
Arbetsdagarna är långa och har varit som det mesta hittills - en rolig utmaning. Eftersom Dallas ledord under denna etapp är ”it’s all about pushing” så krävs det en viss koncentration mellan varven. Tabeller och siffror ska ha en balans och avlastningen ska bli rätt. Varje gång. Inga misstag accepteras hos mig (trots att jag förmodligen gör fler än vad jag kan räkna på mina 10 fingrar). 

 

 
Timmarna på fältet och i hytten har kommit upp i runt 17-18 h/dag de senaste dagarna och det känns som om flytet börjar komma. Har även fått köra tömningsvagnen med goaste traktorn att dra med. Där är uppgiften att göra upp jämsides med tröskorna och lasta av dem i farten. Sedan gasa järnet till närmsta lastbil och lasta av för att sedan bränna vidare och fånga nästa fulla tröska, som kan hålla 8-9 ton vete i boxen och tar över minuten att tömma. Ett roligt jobb där man får använda hjärnan för att få allt att flyta på. 
 
 
 En arbetsdag ser ungefär ut såhär: Vi startar upp runt 7 halv 8-tiden på morgonen med att tanka, serva och rengöra tröskorna med kompressor. Fordon flyttas runt och vi ser till att ha vad vi behöver för den väntade arbetsdagen. Lunchboxen och vattenflaskan är viktiga bitar där. Vid 9-snåret brukar fukthalten ha gått ner så pass att vi kan börja tröska och detta gör vi alltså non-stop fram tills fukthalten blir för hög (ska ej vara över 12%) eller när vi alla känner att nu får de vara nog. Hittills har vi slutat jobba runt 01-03 på natten.
 
 
Kim och Fiona (Dougals fru) lagar riktigt go mat som de kör ut till oss för en kortare middagspaus. Alltid med efterrätt. De 20-30 minuterna när maten befinner sig på gärdet är heliga. Komma ut och sträcka på benen och röven samt få ett ansikte på de man faktiskt jobbar med och inte bara ett surr och mummel i radion. Efter en kalasmåltid kör vi alla vidare och brukar avsluta körningen någon gång där på natten. En drös med trötta, enormt skitiga men glada människor kan då stämpla ut och hemma väntar det för närvarande mest underbara som finns – sängen!
 
 
Sara 

Som numera kan titulera sig som ”Mate”, ”Buddy” & ”See you boys”. Det sistnämnda sades av en flinandes gubbe på bensinstationen, svårtolkat?

Har flyttat ut till det gamla gårdshuset nu förresten. Där av minskad tillgängligheten av Internet. Finns alltid på sms om det skulle vara något. +61474126810.

 

Kommentarer

Postat av: werna

Publicerad 2013-11-29 01:15:56

Imponerad är väl ett ord som passar bra här! Någon av oss 2 lever en dröm å de e nog inte ja i detta fallet ;)

Hihi fick mig ett litet flin när ja fick se att ni hade hela möblemanget me er ute å käka vid ^^

Postat av: Agnetha

Publicerad 2013-12-02 22:39:45

Får bara hålla med föregående skrivare. Imponerad är ordet!! En värld som är så främmande för mig och som du verkar behärska helt. Sådär bara. Det är stort.Här njuter vi nu av tända adventsljus i allt kompakt mörker. Kram Agnetha

Kommentera inlägget här
Publiceras ej
Min profilbild

Sara

på rundresa i Australien för andra gången.

Senaste inläggen

Arkiv