australien

EASTER

Publicerad 2014-04-23 11:28:00 i Allmänt

 

Påskhelgen kunde inte blivit bättre. Dessa dagar med camping, jakt och påskeld har susat förbi och nu sitter man här i Yarrawonga igen. De uppackade kläderna luktar rök och duschen vid hemkomsten var mycket efterlängtad.

 

Fredagen

Efter att ha utfodrat kor och druckit den traditionella take-awaykaffen frrån Yarrawonga Bakery på morgonkvisten, gav vi oss iväg. Med fullpackad bil innehållande campingstolar, swags, eskis, campingkök och alkohol styrde vi norrut med staden Condobolin som mål.

Här äger Bryce med familj ytterligare en gård som de i nuläget hyr ut till en familj som brukar jorden åt dem. Bilresan tog ungefär sex timmar och på vägen upp rullade vi igenom små samhällen som alla annonserade ”Happy Easter” genom dekaler och skyltar. Måste få säga att det är fasen inte mycket som slår en road-trip. Go musik, något gött att äta på vägen och trevligt sällskap. Sverige som Australien, spelar ingen roll.

 
Mörkret föll snabbt där runt 18-tiden och vi anlände till campingplatsen lite för sent i nattsvart mörker. Väl där anslöt vi oss till de andra som redan hunnit tända brasan och ätit sin middag. Ups. Slängde ihop en snabbpasta (utan kött då eftersom det var Långfredag) där på gasolköket och efter det öppnades första cidern samt mashmallowpåsen.

Förutom vi i vårt gäng var det även två andra familjer där för en jakt- och campinghelg. Tror vi räknade till 12 stolar runt elden och det var roligt att sitta och lyssna på allt prat. Australiensare har sin speciella humor och jag tycker det är jäkligt svårt att följa med emellanåt. Dialekten och orden blir lätt lite röriga efter ett tag. Och nej, det har inget med ciderintaget att göra. Inte alls.

Första kvällen blev iallafall rätt lugn eftersom dagen och resan varit lång. Långfredagen levde upp till sitt namn om man säger så. Vecklade därför ut swagen på bilflaket och hann skymta ett hundratal stjärnor i himlen ovanför innan ögonlocken tillslut föll ihop. Att få somna in till ljudet av en sprakande eld, dova röster och bakgrundsmusik i form av en mörk, knorrande amerikansk countryröst är svårslaget.

Camping på gårdsplanen.
Swag.
Scott kände för att va värst.
Kelly&Murray 
 
 
Lördagen

Från att ha gått och lagt sig med kalla händer och fötter i en stjärnklar natt för att sedan vakna upp till strålande solsken, får en lätt på fötter. Frukost i form av ägg och bacon gav oss ny energi och vi alla stod och njöt av solens varma strålar. Runt 20 grader skulle jag tippa på. Dock kalla vindar. I alla fall, ska försöka att inte vara så svensk och prata om vädret.

Efter frukosten gav vi oss ut tillsammans med Rob som också brukar gårdens mark. Han visade oss runt kring alla tusentals areal och det var intressant att se hur en gård såg ut i detta område.

Skiljde sig en del från marken här i Yarrawonga då vi har mer vatten i form av kanaler, sjöar och därmed mer grönska. Här kunde man istället se andra sorts växter som förmodligen trivs och växer bättre i ett torrare klimat. Även sådden var skillnad. Här uppe gick det inte alls att så lika tätt som här nere då marken inte kan ge näring till samma mängd skörd.

________________________________________________________________

Efter den guppiga rundturen i gårdens gamla pick-up packade vi ihop gevär och ammunition för dagens nästa grej – jakt! Under fem timmars bilåkande skymtade vi en och annan räv, vildkanin och framförallt kängurur. Det bör tilläggas att har man en basic jaktlicens här får man skjuta de två förstnämnda.
 
Jag fick vara chaufför och tuffa runt på tvåans växel längs med dammiga vägar bland träd och buskar. En lätt knack på biltaket innebar att ett djur fanns i sikte och foten trycktes automatiskt på bromspedalen. Denna dag blev jaktlyckan inte särskilt stor men det var ändå roligt att få komma ut i skogen och känna spänningen. Vad finns bakom nästa krön?
 
Frukost innan jakt.
Mitch&Scott
 
Mat (långkok i form av lamm med grönsaker), alkohol och skitsnack runt elden var vad kvällen innehöll och det behövs inte mer än så för att trivas. Drog även ut på nattjakt med Mitch’s terrängbil Can Am men det blev ingen större fångst. Det enda som återvände hem till campingen var ett par kvistar till att grilla mashmallows med. Lika bra det kanske.
 

Söndagen

Ägg och bacon igen. Helgen har väl inte varit i nyttigaste laget om man säger så. Men gott var det. Prickskytte med tomma vattenflaskor och coca-colaburkar blev förmiddagsunderhållningen och jag försökte öva på mina skills vilka är helt obefintliga i jämförelse med de andra i sällskapet. Mitch som varit aktiv i det militära prickade minsta lilla sten och det var bara att sitta där och beundra.

Rob (bonden på gården) svängde förbi vårt läger runt middagstid med en bekymrad min. Han höll nämligen på att samla ihop sina ungdjur för transport men kunde inte hitta 15 av dem. Och vi klandrade honom inte. Betet djuren gick på var gigantiskt! Han bad därför om vår hjälp att hitta dessa bortsprungna djur och vi såg alla en chans till att förena nytta med nöje. Leta efter tama djur och samtidigt jaga vilda.

Prickskytte.
 
Bryce och jag fick den stora äran att köra en gammal Hillux som sett sina bättre dar. Med nedvevade rutor och gevären i högsta hugg satte vi oss tillrätta på det röddammiga bilsätet och körde iväg. Färden pågick i cirka fyra timmar och under denna tid hann vi ’hitta’ åtminstone fem av de femton borttappade djuren. Vi var väl inte helt säkra på om det var rätt djur eller ej då det var blandade djur på samma bete.
 
Vi var säkert ett tiotal personer i olika fordon så som fyrhjulingar, motorcyklar och terrängbilar som letade. Murray (Bryce’s bror) flög över markerna med sitt privata flygplan och lyckades även han hitta ett par av djuren. Ganska lyckat alltså.
_____________________________________________________________

Under bilfärden gick det en sån där känsla genom kroppen och hjärnan igen. En sån där känsla som innehåller frågan ’hur hamnade jag här’?. Här sitter vi i en gammel bil som hoppar fram på rödfärgade skogsvägar med hundratals kängurur (nej, jag överdriver inte) hoppandes runt omkring oss. Letandes efter bortsprungna kor till en bonde jag aldrig träffat.

I sätet bredvid ligger ett gevär som personen bredvid mig använde flitigt för att döda harar och rävar. Vyn över vidderna är något obeskrivligt vacker och något som bör upplevas för att förstå vad jag menar. Det finns liksom inget stopp där borta i horisonten. Håret flyger lite var stans på grund av korsdraget och dammet på solglasögonen torkas av var 10:e minut för att kunna se klart. Bilen som river upp ett moln av rödfärgad jord och får det i backspegeln att se ut som en vägg av dimma. Kan även hända att den gröna traktorbeklädda stubbyholdern är framplockad och innehåller en cider av det godaste slag. Solen värmer och allt är bara gött.

Ah, en Påskdag att minns helt klart.

 
Måndagen

Sista dagen och därmed hemfärd. Packade ihop det mesta direkt efter frukost och begav oss senare iväg till gårdens högsta kulle för sökandet av mobiltäckning. ’Endast SOS’ prydde allas display under helgen men vi hade fått tips om att det gick att få täckning på ett enda ställe. Vägen hit var snitslad med vita plastband fastknutna i trädgrenar och vi förstod att här ute är mobilkontakt ingen vardag. Det är nog mer en lyx.

Med ett streck på mobilen lyckades ett fåtal SMS komma fram och vi kunde konstatera att ingen större skandaler skett där hemma. Måste få säga att det var bara skönt att inte ha någon täckning och bara umgås med personerna på campingplatsen. Det är ju sällan man är offline längre eller hur man ska säga.

______________________________________________________________

Bilresan hem gick fort och vi stannade efter ett par timmar för lunch i West Wyalong. Sallad var det enda min mage skrek efter och det var välbehövligt efter allt kött vi ätit. Lamm, stek, hamburgare, korv och bacon blir rätt maffigt efter ett tag.

Denna påsk kommer alltid vara ett ljust minne. Annorlunda och helt annat vad jag trodde att camping häromkring skulle innebära. Skönt och lättsamt folk gjorde det hela bättre och att sova under en stjärnklar himmel får nog vem som helst att somna med ett leende på läpparna.

 

Så, tack för detta allihop!

 

Kommentarer

Postat av: Annelie

Publicerad 2014-04-23 15:10:42

Bryce kör på "sexy eyes" där ser jag ;)

Svar: haha Ajjemen , kan ha varit stark sol och jag minns ej ;) haha
Sara

Kommentera inlägget här
Publiceras ej
Min profilbild

Sara

på rundresa i Australien för andra gången.

Senaste inläggen

Arkiv