australien

eld & lågor

Publicerad 2014-04-03 05:40:00 i Allmänt

Häromkvällen fick Bryce ett telefonsamtal från en granne som frågade om vi kunde hjälpa till med att bränna av stubben på hans åkrar (dessa åkrar har vi betat av tidigare under skördesäsongen).

All stubb från vetet som vi två inte balade upp står i nuläget kvar på åkern. Och ja - jag kan säga vi eftersom jag slog av stubben med windrowern och Bryce balade den. Sikket samarbete va? Denna överblivna stubb bör brännas bort inför den nya sådden. Sagt och gjort, vi hoppade in i pickupen med en välfylld vattentank på flaket. Cirkulerade runt gärderna och släckte eventuella bränder som spritt sig utanför staketet.

Förarbetet inför denna bränningsprocess är att man gör en vall/vägg längs ytterkanterna av gärdet med hjälp av stubben. Man gör alltså en liknande sträng/windrow som om man planerade att bala den. Dock låter man den vara kvar och brinna upp.

Utanför denna vall och ut till staketet (ca fyra-fem meter) luckrar man upp jorden så pass att all strå är borta och det endast finns jord kvar. På så sätt ”bör” inte elden sprida sig när man tänder på alltihop eftersom eld inte sprider sig i jorden.

För att få fyr på det hela spänner man bakom en traktor fast ett traktordäck indränkt med diverse vätska som får fart på det hela. Därefter strögar man runt ytterkanterna med traktorn och ser till så att det tar sig.
 
Från att första varvet med traktorn är gjort tills att hela gärdet står i eld och lågor tar inte mer än 5-10 minuter. Allt är ju så torrt här där vi bor och varma vindar i luften hjälper processen. För tillfället ser man svart rök lite var stans på himmelen. De flesta bönder väljer att göra detta och det förvånar mig att inte fler bränder sprider sig.

Personligen tycker jag det var rätt skrämmande att se detta. Bränder + Australien är väl inget som ger några positiva vibbar direkt men detta tillvägagångssätt verkar ju fungera rätt bra trots allt. Inga större spridningar och gärderna är nu svarta av aska och därmed stubbfria.

Röken som uppstår i och med detta är tjock och kanske inte den mest hälsosamma att andas in. Huvudet var rätt tungt där på kvällskvisten kan jag meddela. Bönderna själva verkar dock älska denna process. Och i vanlig ordning dracks det öl och cider efteråt för att fira det hela. Hahah jag gillar det!

Färdigbränt gärde...
 
Det bästa av två världar. 
Kopparbergs & John D.
 
Har hängt en del i kohagen det sista faktiskt. Utfodrat djur med kuber och kollat till staketet runt markerna. Kalvarna är otroligt nyfikna och kommer gärna fram och hälsar efter en stund. 
 
Har i veckan fått övat på att köra lastbil och det resulterade i en knapp fastkörning i en sänka. Haha, gungade mig ur det hela och jag fick återigen bekräftat för mig att australiensisk röd jord tillsammans med regn inte är att leka med. Det blir som en skridskobana där inget fäster...
 
Några av tjurarna.
 
Just precis nu öser regnet ner utanför rutan och jag sitter här på kontoret tillsammans med Bryce, hans bror, mor, två kusiner, morbror och fyra hundar. Full rulle alltså. Försöker kolla ikapp på Ryttareliten på SVT1. Vilket bra program det är eller! Precis sådana tv-program längtade man efter att få se som liten när man var som mest inbiten i hoppvärlden. Men bättre sent än aldrig.
 
Ikväll blir det nog rätt lugnt och någon hojtade ut förut att ikväll är det typ jag och eventuellt Bryce som står för matlagningen. Hmm , dom vet nog inte vad de ger sig in på... 
 

Kommentarer

Postat av: Annelie

Publicerad 2014-04-03 19:09:42

Glöm inte 2 liter sås! ;) Hälsa Rhohohooonda och hela familjen Riddell!!

Svar: Hahaha det skämtet kommer alltid hänga i :D
Sara

Kommentera inlägget här
Publiceras ej
Min profilbild

Sara

på rundresa i Australien för andra gången.

Senaste inläggen

Arkiv