australien

IKEA och lite annat...

Publicerad 2014-03-26 12:12:00 i Allmänt

Hej igen. Nån veckas uppehåll har det blivit här på denna annars så välskrivna och välbesökta reseblogg. Eller nä, så va det ju inte nej. Ett ihopkrafs av lite allt möjligt med fåtalet trogna besökare för att hålla sig till sanningen. Tack alla ni få som fortfarande klickar in på www.australias.blogg.se med förhoppning om ett nytt inlägg, det är för er jag skriver.

Bali ligger nu bakom oss och kvar är många ljusa minnen och en välfylld fotomapp. Scrollar man snabbt igenom de cirka 500 bilderna som befinner sig där, ser man antingen ljusblått hav eller grön djungel. Big Boss glada ansikte, gärna med en dryck i handen, är även det ganska förekommande. Bali och Gili alltså – sikket ställe.

Men nu är det nya tag igen. Eller tag och tag. Kan säga att jag återigen är Yarrawonga-bo och det känns gött att vara tillbaka i buun. Bor hos Bryce som i sin tur bor i ett hus vid Yarrawongas golfbana. Här är det alltid mycket folk i form av bror, mor, kusiner och flickvänner nästan varje kväll. Runt 8-9 personer runt matbordet är inget ovanligt och det är full fart för det mesta på diskussioner och nya jobb som ska utföras. Inte mig emot.

Sedan vi landade i Melbourne för någon vecka sedan har ett besök på IKEA bockats av. Köpte den ack så praktiska byrån Malm som nu är välfylld med kläder och annat bröte. Så skönt det är att få packa upp ryggsäckens innehåll och få vika/hänga upp sina kläder. Mina 20 kilo jag bar på ryggen när jag först anlände här i Australien är numera det dubbla. En grov urrensning kommer att ske innan hemgång, det är ett som är säkert. Grejen är ju den att vädret ändras ju hela tiden beroende på vart man åker häromkring och det känns så onödigt att rensa ur och slänga bort jackor eller linnen när de kan komma till hands redan veckan efter. Igår strosade vi runt i shorts och linne för att idag vakna till spöregn där fleecejackan och jeansen kom väl till pass. Mamma och Anna – det var senaste uppdateringen från min garderob.

IKEA-besöket innehöll förutom den vita Malmbyrån även köttbullar med lingonsylt. Eller lingonsylt med köttbullar för att vara ärlig. ”Can I please have some extra jam” misstolkades nog en aning för på tallriken jag fick i min hand badade köttbullarna i denna mörkröda sylt. Gott. Bryce började helt utan förvarning att blanda sylten med potatismoset tills att det blev sådär ljusrosa, och jag insåg i denna stund att jag hittat min jämlike vad gällande mat. Under mina 24,5 levnadsår har jag inte hittat någon annan än mig själv och min far som gillar att blanda just dessa två. Fascinerande va?

Kanelbullar och lite annat gött fick även det följa med hem. Tack IKEA för att ni lanserat svenskt smågodis i lösvikt. Sen att det kostade 15 kr/hektot bekymrade jag mig inte för det minsta. I alla fall inte så länge jag hade den vita godisspaden i handen. Väl framme i kassan kanske det sved lite grand men ärligt - hur ofta får man tag på äkta vingummi och salta fiskar här borta? ”Ös på bara” var mitt motto under dessa fem minuter det tog att fylla godispåsen och jag frossade i surt, salt och sött hela vägen hem.

En roadtrip senare var vi tillbaka här i Yarra och hopsättningen av byrån påbörjades. Mmm att bygga med tekniklego under uppväxten må ha varit ett stort intresse men det har fasen inte gett någon utdelning i det vuxna livet. Jag är sämst på sånt där. Bortförklarade mina fyra överblivna skruvar efter själva hopbygget med att de var endast till bonus. ”Ifall du tappar bort ett par på vägen kan du ersätta dem med de nya” tyckte jag lät oskyldigt och trovärdigt. Bryce köpte inte min teori men godkände ändå den någon svajiga men ändå stilrena byrån.

Har under veckan som gått kollat till kossor och tjurar på gården familjen äger. Övat på skillsen vad gällande crosskörning och kommit in i att köra bil igen. Att få befinna sig på ett vidöppet gärde i solnedgången är som jag skrivit tidigare, helt fantastiskt. Att fortfarande få känna ljumma vindar i nacken och se solen gå ner långt där borta i horisonten. Hav, strand och sol i all ära men det är landsbygden som lyckats stjäla en del av mitt hjärta. Och så hoppas jag det alltid förblir.

Bryce och hans familj jobbar med att framställa och exportera djurfoder och höbalar i både Australien och utomlands. Diskussionerna bland familjemedlemmarna består som ni säkert förstår av lantbruksfrågor, priser, grödor, maskiner och hur väderleksrapporten ser ut för nästkommande vecka. Det är roligt att få följa med och se vad de arbetar med och se själva framställningen av fodret de säljer.  

Vad säljer dem då? Deras produkt är en torr och hårdpressad fyrkantig kub som är ca 2 cm hög/lång/bred. Denna innehåller lucern, havre, vanligt hö och andra sorter beroende på vad kunden vill ha. Hemma har man ju bara sett den vanliga cylinderformade pelletsen i mindre format. Detta är alltså något helt annat och deras företag är det enda i Australien som tillverkar just denna. Det är precis just sånt här som gör resandet roligt. Att träffa personer som sysslar med något helt annat och man får chansen att se/uppleva något nytt.

Bryce, hans bror Murray samt flickvännen Kelly och jag åkte häromdagen till Adelaide i South Australia på jobbresa. Eller åkte och åkte – vi flög! Murray har ett litet privatplan som tog oss till Adelaide på tre timmar istället för bilen som skulle ta det fyrdubbla. Flög i perfekt höjd så man på vägen kunde se fälten, Murray River, bergen och alla städer. Åksjuktabletten var min bästa vän under färden som var rätt så skakig. I Adelaide blev vi på flygplasten upplockade av Robbie som är ägare till ett företag vid namn Johnson’s. De exporterar foder och hö i en större mängd och vi var här på studiebesök kan man säga. Proffsigt och välarbetat ställe med robotar och maskiner som sköter allt vad gällande hårdpressning av höbalar, förpackning och pelletstillverkning. Detta var intressant att se då det skiljde sig en aning från Bryce’s familjs verksamhet här i Yarrawonga.

Fortsätter att sick-sacka mellan ämnena här som ni märker. Återgår till vardagen här i Yarrawonga för ett ögonblick. Jobbmässigt sett så hjälper jag just nu min vän Jodi med lite mindre arbeten på hennes gård. Hon har bland annat en cattle-yard som ska målas om och bli rostfri. Håller på och grunnar på om jag ska försöka hitta ett ”riktigt” jobb under tiden jag är här, eller om jag ska bara vara och njuta av den tid som är kvar? Någon hembiljett är inte bokad ännu men en sommar hemma i Sverige vore inte fel. Heller inte ett par tusen extra på kontot.

Vet dock inte riktigt vad jag skulle kunna söka inom? Bar kanske, servitris på en pub vore kul att testa. Den korta men ack så roliga karriären på Olstorps festplats sommaren 2013 var en bra upplevelse. Skulle säkert gå att fixa ett gårdsjobb/traktorjobb med, men det känner jag mig faktiskt lite mätt på. Det innebär oftast många timmar bakom ratten och säkerligen hyfsat betalt men skördesäsongen gjorde sitt i min bonna-tarm. Att genomföra skördningen utan skandaler var en stor grej för mig och jag vet inte riktigt om jag vill ge mig in i något liknande igen. Kanske ska låta lantbruksminnet förbi ett positivt sådant från Australien?

Jaa, neej - det var nog allt för tillfället. Känns som jag tömt hela hjärnan på tankar och funderingar. Detta inlägg skulle egentligen handla om något helt annat men nu blev det som det blev. Ni får nog i framtiden stå ut med diverse lantbruksinformation då det är det mest förekommande i mitt dagliga liv.

 

Kram på er!

Ett besök på IKEA i Melbourne
Cubes.
Gött att vara tillbaka i bootsen igen.
Kollar till korna.
Lucern
Mot Adelaide!
Hyffsat rak väg?
Kelly & Murray
Framme!
 

Kommentarer

Postat av: Mammi

Publicerad 2014-03-26 22:26:07

Du behöver putsa bootsen...och fetta in dom:)))

Svar: Ja mor, ska :)
Sara

Postat av: Fatman dejvid

Publicerad 2014-03-29 16:31:34

Underbart att du e igång igen o skriver Sara :)
Känns ju som man e med på resan med dina berättelser o fina foton :) we like it keep up the good work..

Svar: tack David. Uppskattar att du tar dig tid att gå in och läsa och följa med på detta sätt. Hoppas allt är bra med dej! Kram
Sara

Postat av: Annelie

Publicerad 2014-03-31 21:10:25

Vad kör ni för fin-bil nu då? Hoppas han har kvar den trogne gamle pickupen! ;)

Svar: haha den grå 2,5 sätes lever än :) Detta är Rhohoondas ;) kram
Sara

Postat av: Agnetha

Publicerad 2014-03-31 21:38:45

Måste bara skriva att jag är en sån där som i stort sett varje kväll går in och kollar om det är något nytt från dig. Njuter av allt vad du skriver och beskriver. Borde kommentera oftare ,visst, men jag är med på resan!! Kram från Agnetha

Postat av: Agnetha

Publicerad 2014-03-31 21:38:45

Måste bara skriva att jag är en sån där som i stort sett varje kväll går in och kollar om det är något nytt från dig. Njuter av allt vad du skriver och beskriver. Borde kommentera oftare ,visst, men jag är med på resan!! Kram från Agnetha

Svar: Agnetha - du är en av flitigaste att kommentera :) är så glad att du vill följa med på resan här :) stor kram!
Sara

Postat av: Agnetha

Publicerad 2014-03-31 21:40:39

Men att skicka varje kommentar två gånger var inget jag planerat...

Kommentera inlägget här
Publiceras ej
Min profilbild

Sara

på rundresa i Australien för andra gången.

Senaste inläggen

Arkiv